Paldies mammai, kas iemācīja man pareizi cept kartupeļus

Es atceros, kad man bija 10-11 gadi, es ļoti vēlējos pārsteigt savus vecākus un izdomāju pagatavot viņiem ceptus kartupeļus.

Toreiz nebija pieejams internets un manas mātes pavārgrāmatas arī nevarēju atrast, tāpēc es nezināju kā pareizi cept kartupeļus. Lai gan, godīgi sakot, pat ja es zinātu dažas nianses, es tās neizmantotu, jo tajā laikā es domāju, ka kartupeļu cepšana ir tikpat vienkārša kā olu kulteņa pagatavošana.

Cik ļoti es kļūdījos. Rezultātā es dabūju ceptus kartupeļus, no kuriem daži sadega, bet citi nebija līdz galam izcepti. Protams, mani vecāki, bija ļoti izsalkuši un noguruši pēc darba un bija pārsteigti par manu iniciatīvu, tāpēc apēda visus kartupeļus.

LASI VĒL: Kā pagatavot kotletes, kuras visi ēdām skolas ēdnīcā

Tomēr nedēļas nogalē, kad mammai bija laiks, viņa nolēma man iemācīt pagatavot patiešām gardus ceptus kartupeļus. Tajā patiesi nav nekā grūta, tomēr dažas nianses tomēr jāievēro. Pirmkārt, cepšanai labāk izvēlēties kartupeļu šķirnes, kas satur mazāk cietes.

Tāpat neaizmirstiet, ka kartupeļi vienmērīgi tiek cepti tikai tad, kad tie ir pareizi sagriezti, tas ir, aptuveni vienādos gabalos. Pēc kartupeļu sagriešanas salieciet tos caurdurī un noskalojiet zem tekoša ūdens.

Pēc tam kartupeļi ir jāizžāvē, pretējā gadījumā uz tiem neveidosies zeltaina un kraukšķīga garoza. Lai to izdarītu, sasmalcinātos kartupeļus nosusina uz papīra dvieļiem, atkārtojot to vairākas reizes. Pēc tam uzkarsējiet pannu ar nepiedegošu virsmu un izkausējiet tajā speķi. Ja jums nav nepiedegošas pannas, variet izmantot čuguna pannu vai pannu ar dubultdibenu, un speķa vietā pannā varat ievietot sviesta gabalu. Kad redzat, ka speķis ir izkusis, pievienojiet ķiploka daiviņu.

Ķiploki ir nepieciešami tikai smaržas dēļ, un vēlāk tos vienkārši izmetīsim, tāpēc nevajadzētu tos sasmalcināt pārāk smalki. Vienu minūti panna sautē ķiploku un pēc tam uzreiz izņem to no pannas. Nosusinātos kartupeļus beriet karstajos taukos. Cepiet tos uz lielas uguns dažas minūtes, nemaisot.

Kad izveidojas zeltaina garoza, nedaudz samaziniet gāzes padevi un apmaisiet kartupeļus. Šādi apcepiet kartupeļus līdz tie paliek mīksti. Pašās beigās pievienojiet sāli, piparus un citas garšvielas un nobeigumā vēl dažas svarīgas nianses.

LASI VĒL: Aukstais borščs pēc vecas receptes! Garšīgi un atsvaidzinoši!

Nemaisiet kartupeļus pārāk bieži, pretējā gadījumā tie zaudēs struktūru un nebūs kraukšķīgi. Nelieciet uz pannas vāku, pretējā gadījumā kartupeļi tiks sautēti, bet ne cepti. Kartupeļus labāk gatavot ne pārāk lielā, bet arī ne pārāk mazā siltumā. Ugunij jābūt virs vidējā līmeņa.

Spread the love

Pievienot komentāru